Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

luni, 18 iunie 2007

Campioni nationali, ne pregatim de Guiness Book

Cei 27 de tineri sibieni s-au achitat cum nu se poate mai bine de primul hop în calea doborârii recordului mondial de cel mai lung meci de baschet. Simularea de 24 de ore s-a încheiat fără nici un incident neplăcut. În plus sunt campioni naţionali în ce priveşte durata unui meci de baschet. În urma partidei vor fi selectate cele două echipe care vor intra în teren pentru a juca baschet timp de 72 de ore. Au fost peste 6.000 de aruncări şi ambele echipe au reuşit să marcheze în jur de 1.000 de puncte

Sâmbătă dimineaţa. Ora 9:30. 27 de tineri se adună în faţa Sălii Transilvania. Pentru ei urmează 24 de ore de foc, în care îşi vor testa limitele, pentru prima dată cu adevărat. Pe parchetul Sălii Transilvania se antrenează jucătorii de la CSU Sibiu. Idolii generaţiilor de suporteri care animă fiecare meci disputat acasă de echipa lor favorită. Odată adunată „trupa de şoc”, antrenorul Flaviu Stoica, preşedintele Asociaţiei „Al 6-lea jucător”, Claudiu Hila şi Ilie Mitea, directorul OPC şi unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai acestui eveniment fără precedent în România încep o şedinţă tehnică. Continuă să lucreze cu moralul celor care au în faţă 24 de ore de foc. O nimica toată în comparaţie cu recordul de 72 de ore, însă fără îndoială un pas dificil. Adio ciorbă de burtă, adio cartofi prăjiţi şi prăjituri scăldate în frişcă. Primul pas spre doborârea recordului, o alimentaţie corectă. Micul dejun dispare rapid în burţile înfometate ale jucătorilor. Brânză, roşii, ouă şi multă glucoză.

Meniul unui mic dejun ce va prefaţa o alimentaţie cu care nici unul dintre jucători nu a fost obişnuit. Cu burţile oarecum pline, se intră în sală. Pe parchetul care va ţine loc de casă şi de masă celor 27 de tineri care se pregătesc pentru tentativa de doborâre a recordului mondial.

După manual

După luni de şedinţe şi cercetări, organizatorii au stabilit un grafic de joc extrem de riguros menit să dozeze la maxim efortul pe care îl vor depune jucătorii în teren. Conform graficului, fiecare jucător intră în teren în funcţie de cât de odihnit este. La fel, cei obosiţi vor lua loc pe saltelele ce ţin locul patului de acasă pe durata simulării. Primele patru ore trec rapid şi destul de uşor. Nimic deosebit până acum. După patru ore, primul jucător intrat în teren trece pe saltea, la programul de somn obligatoriu. Din acest moment, datele problemei se schimbă. E greu să dormi când zece jucători aleargă permanent în la 2-3 metri de tine şi bat încontinuu mingea. Odihna este însă obligatorie. Cine nu reuşeşte să adoarmă se va vedea faţă în faţă cu opt ore obositoare înaintea următoarei pauze de somn. Aşa că fiecare jucător apelează la fel de fel de artificii: dopuri de urechi, prosoape peste ochi sau mp3-playere care să facă uitat sunetul mingii izbite de parchet.

Plictiseala şi căldura

Dacă în teren lucrurile merg ceas, pe margine e mai complicat. Căldura din sală te face să transpiri. Iar până la următoarea intrare în teren mai sunt 10-20 de minute care pot deveni plictisitoare, în lipsa unor altfel de activităţi. Aşa că imediat se pune pe roate o bursă a gazetelor care trec din mână în mână. Optimismul compenesează însă toate aceste neajunsuri. Disciplinaţi, cei 27 de tineri respectă fiecare pas ce trebuie făcut pentru doborârea recordului. Nu strâmbă din nas nici la a treia porţie de pui cu orez, nici nu pitesc merele care trebuie să mânânce. Cu toţii şi-au dat seama că determinarea este cuvântul cheie pentru un asemenea eveniment. Coşurile curg şi la un panou şi la altul, iar la final de meci, pe tabelă sunt înregistrate aproape 2000 de puncte. Puţin pentru nişte profesionişti, multe pentru o mână de tineri care au alergat încontinuu 24 de ore. Fiecare dintre cei 27 de tineri a jucat în jur de 16 ore. Finalul meciului vine ca o descătuşare. E primul pas pe care l-au trecut. Următorul pas îi va duce în Cartea Recordurilor.

Reguli de joc: Pe toată durata tentativei de doborâre a recordului, nici unul dintre jucători nu poate părăsi suprafaţa de joc în afara timpilor de pauză. Toţi cei 24 de jucători primesc câte 5 minute de pauză la fiecare 60 de joc efectiv. Masa se ia pe marginea terenului, la fel şi somnul. Pe parchet, pe marginea terenului, vor fi amplasate mai multe saltele, pe care jucătorii se vor putea odihni. În rest, jocul se desfăşoară conform regulamentului de baschet. Pe lângă jucători, echipa de organizatori are în grijă hrana, tabela şi foaia de joc precum şi graficul de schimbări, „Biblia” acestei tentative de doborâre a recordului mondial.

Bogdan BRYLYNSKY

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu