Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

miercuri, 10 decembrie 2008

Tăiaţi legătura de pe ochi

Vechi proverb: corb la corb nu scoate ochii. Şi tot din sfera oftalmologica, imaginea justiţiei este o doamnă legată la ochi. Asta ca să stabilim legătura dintre cele două aspecte ale subiectului cu pricina. Judecătorii se tem că ar putea fi traşi la răspundere pentru verdictele pe care le dau. Uuuuuuuu, tremură toţi. Oare de ce, diştinşi purtători de robă. Dacă aveţi atâta încredere în puterea dumneavoastră de a interpreta legea şi a o respecta prin deciziile pe care le daţi, de ce vă temeţi? Cine ştie? Cine ştie? Păi cred că ştiu eu. Vă temeţi pentru că ştiţi că uneori daţi decizii din brişcă. Nu zic interese, departe de mine gândul. De fapt e aproape, dar să ne rezumăm la gradul de capabilitate. Judecătorii se tem de abuzuri din partea justiţiabililor. Ei, uite că orice roată se întoarce. Justiţiabilii s-au temut 19 ani de abuzuri din partea judecătorilor. Au primit basculante de abuzuri, au pierdut mii de procese cu dreptatea în mână. Dar acum ce mai contează. A răsărit soarele şi pe strada lor. Să vă temeţi, domnilor şi doamnelor judecători. Într-una din zile, banderola de pe ochii justiţiei va cădea. Şi prima privire către dumneavoastră se va îndrepta. Nasol!

3 comentarii:

  1. imi pare rau sa spun asta, dar nu cred ca voi mai apuca acea zi in care "banderola de pe ochii justitiei va cadea". Hai sa fim seriosi. Judecatorii nu vor fi niciodata trasi la raspundere pentru verdictele date, fiind, dupa cum se stie, intangibili. Sau, daca vor fi trasi la raspundere vor aparea tot in fata altor judecatori, care, logic se vor gandi ca si ei se vor afla intr-o situatie similara. A se vedea Colegiul Medicilor si deciziile date. Pe de alta parte, judecatorii ar trebui trasi la raspundere pentru interesele - de orice fel - luate in considerare la solutionarea litigiilor si nu pentru competenta si capabilitate. Sunt unii care, sincer, nu prea au habar si nici nu vor sa aiba habar. Din pacate asta e. Sunt insa si judecatori extrem de capabili, sa nu luam doar partea negativa a problemei. Asa ca nu pot sa spun ca tremura toti. Dar asemeni societatii romanesti, coruptia, interesele si nepotismele primeaza si in justitie. Ne mai raman doar CEDO si Curtea Europeana de Justitie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca la un moment dat va fi posibil ca judecatorii sa fie trasi la raspundere. Plecam din start de la premisa ca toti sunt corupti. Ca isi vor apara spatele unul altuia. Ceea ce, pe moment, e foarte probabil. Eu ma gandesc asa: nesimtirea asta a romanului cu puterea in mana nu va dura o vesnicie. La un moment dat ne vor baga altii pumnul in gura ca sa ne invete cu adevarat ce inseamna democratie. Eu zic ca prinzi ziua aia. Ca inca nu ai nici 30 de ani :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine ca mai esti inca optimist la aproape 30 de ani:).
    Clar, asta se datoreaza lipsei de interactiune cu justitia romana.
    Nu toti sunt corupti, nu am afirmat asa ceva. Dar e o majoritate aproape covarsitoare. Uita-te insa si in politica. Se tot schimba functiile, insa politicienii??? Tot aia! La alte partide sau cu alte functii.
    Gandirea ta e rationala, dar prea putin aplicabila in conditiile actuale. M-as bucura insa sa ai si tu o data dreptate:) Astept ziua aia. Mai povestim peste inca 30 de ani:)

    RăspundețiȘtergere