Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

marți, 3 iulie 2007

Ultimul cos al lui Toci



Destin tragic pentru simbolul CSU Sibiu, Elemer Tordai. Măcinat de un cancer la colon, Toci s-a străduit să rămână în viaţă. Boala n-a semănat însă cu baschetul, unde Toci a învins întotdeauna. Cel mai iubit jucător a murit la Clinica Polisano. De numele său se leagă perioada de glorie a clubului sibian şi cele două titluri de campion din vitrina CSU Sibiu. Întreaga suflare a baschetului sibian plânge după sufletul unui mare campion. De duminică seara, Toci ne priveşte de sus. Dumnezeu să îl odihnească.

6 mai 1971. La Mediaş se naşte Elemer Tordai. Unul dintre cei mai prolifici jucători ai baschetului românesc. Elev al pepinierei medieşene, Toci ajunge la CSU Sibiu, echipa unde va cunoaşte cele mai mari împliniri pe plan sportiv. De-a lungul carierei sale, Toci va câştiga două campionate şi va juca la echipe extrem de galonate din campionatul românesc, CSU, West Petrom Arad sau Dinamo.

Anii de glorie

Îndrumat spre baschet de profesorul Şerban Octavian încă de la 14 ani, Elemer Tordai a fost remarcat după câţiva ani de Mircea Vulc şi Marian Cărăuş, astfel că a fost adus la Sibiu la 18 ani. Deşi a fost componentul mai multor echipe, adversare de tradiţie a sibienilor, iubitorii baschetului l-au stimat şi aplaudat de fiecare dată când păşea pe parchetul sălilor de baschet din Sibiu. Aşa s-a întâmplat şi în ultimul sezon al campionatului naţional de baschet în care Elemer Tordai nu a mai putut îmbrăca tricoul de joc galben-albastru dar a rămas alături de echipă, devenind antrenor secund. Din 1990 încoace, numele lui Toci a început să însemne tot mai mult pentru CSU. A făcut parte din lotul care a participat în Cupa Cupelor în 1990. Prima sa reuşită vine în 1995. An de referinţă pentru echipa sibiană, primul an în care CSU reuşeşte să câştige campionatul naţional de baschet. Împreună cu Cornel Alecu, Nelu Lefter, Attila Kincses, Silviu Corodi, Viorel Ciocian, Marcel Lăpădat, Benny Pelger, Bogdan Spânu, Ovidiu Teleabă, Claudiu Muntean şi Gabriel Viciu, Toci îşi agaţă prima medalie de campion la gât. Cu Toci în echipă, Sibiul a trecut de Steaua în marea finală. Patru ani mai târziu, Toci şi colegii săi reuşesc să aducă un nou titlu la Sibiu. În anul 1999 a fost desemnat cel mai bun jucător al campionatului şi coşgheterul competiţiei interne. A jucat nenumărate meciuri în Cupele Europene împotriva unor adversari de valoare cum ar fi: Knor Bologna, Barcelona, Maccabi Tel Avi, Dinamo Moscova, Cibona Zagreb, Osijek. A fost desemnat ca jucător în echipa naţională a României.

Model demn de urmat

Pe lângă faptul că a fost un baschetbalist de excepţie, un „clasic” al acestui sport, Toci a fost în primul rând un om de caracter. Nu s-a complăcut niciodată în genul impulsiv al multora dintre jucători. Echilibrul său mental, adesea decisiv în teren s-a văzut cel mai bine în momentele tensionate. Pe când juca la Dinamo, Toci a fost huiduit de mulţi dintre suporterii sibieni care-l considerau trădător. Deşi rănit în orgoliu, s-a comportat cu demnitate, şi-a făcut datoria în teren, dar cu inima strânsă. Ştia că iubirea nu moare atât de încet. Sezonul trecut, după un meci excelent făcut la Cluj, Toci a fost lovit de unul dintre suporterii clujeni, înfierbântaţi de rezultatul nefavorabil. Nu a ripostat şi nici nu a depus plângere pentru a nu inflama şi mai tare spiritele din jurul partidelor care mai rămâneau de jucat. Aceasta a fost principala sa trăsătură de caracter. Profesionismul său nu poate fi pus la îndoială. Revenit în Mediaşul natal, în urmă cu trei sezoane, Toci a pus umărul la revenirea echipei de pe Târnava între forţele campionatului românesc. Pilon de forţă al echipei, în jurul său s-a construit o formaţie ce avea să surprindă sezonul următor, chiar şi fără Toci în teren. Pentru că el deja revenise la echipa pe care o iubea, CSU. Ultimul său sezon l-a petrecut acasă, la Sibiu. A jucat şi împotriva Mediaşului, deşi reconstrucţia echipei i se datora în mare măsură. A marcat trei coşuri consecutive de trei puncte, decisive pentru victorie. Elegant. Aşa l-ar fi caracterizat oricine. Era un gentleman al sportului sub panou.

Dragoste fără margini

Relaţia lui Toci cu suporterii sibieni s-a consumat extrem de pătimaş. Adulat şi huiduit, Toci a păstrat aprinsă pasiunea tinerilor sibieni pentru baschet. A participat la majoritatea acţiunilor suporterilor. La ultima ediţie a streetball-ului, chiar dacă se simţea rău, a arbitrat mai multe meciuri, chiar şi rezemat de piciorul panoului de baschet. A lăcrimat la filmuleţele pregătite de suporteri şi s-a veselit împreună cu ei în momentele când şi-au adus aminte de bucuriile împărţite de-a lungul vremii. A făcut parte şi din echipa naţională a României, iar pentru eleganţa sa, pentru experienţa şi plusul adus jocului de baschet din România a primit titlul de maestru emerit al sportului din partea Federaţiei Române de Baschet. Elemer Tordai va fi înmormântat astăzi, la ora 13, la cimitirul municipal.

Măcinat de cancer

Toci a fost răpus de cancer la colon. El a murit duminică seară, în policlinica Polisano, la vârsta de 36 de ani. În ciuda tratamentului la care a fost supus, căpitanul lui CSU nu a reuşit să câştige şi meciul cu boala. El era căsătorit de 12 ani cu Tinke.


"Dragostea şi suportul pe care-l primeşti de la suporteri e reversul la tot ceea ce ai dat tu pentru această echipă. Nu am fi reuşit să facem atâtea în viaţă singuri, fără suportul şi încrederea pe care am avut-o între noi. Ai fost mereu acolo când am avut nevoie de tine, la greu să ne încurajăm şi la bucurii să ne îmbrăţişăm. Aceste momente nu se pot uita niciodată. Cred în tine Tocico-fiom, cred că ai inimă de campion cum ai dovedit de atâtea ori, şi campionii sunt învingători. Viaţa mea este mai bogată cu prieteni ca tine şi Inke. Koszonom mi isi szertunk. Vei rămâne mereu în sufletul meu aşa cum te-am ştiut şi te-am iubit.“ Beni Pelger


Ultimele gânduri ale suporterilor

b_killer
“Lacrimile ce le vărsăm noi sunt prea puţine pentru a-i mulţumi lui TOCI pentru cariera de excepţie ce a avut-o şi sufletul care l-a pus pentru fiecare echipă la care a jucat. TOCI vei rămâne în inimile noastre.”

reggie
“Cuvintele sunt prea sărace pentru a arăta suferinţa noastră.
Odihnească-se în pace! Toci, ai fost şi vei rămâne un model şi un simbol pentru noi! Nu te vom uita niciodată!”


Toci în Cartea Recordurilor
De câteva săptămâni, suporterii sibieni au decis să-i dedice lui Toci viitorul record mondial de cel mai lung meci de baschet din lume, record ce va fi doborât de sibieni la începutul lunii august. Din păcate, ei nu au ajuns să-i spună şi jucătorului acest lucru, ezitând din cauza stării lui din ultimul timp.

Durerea ne copleşeşte sufletele. Scandările noastre se vor îndrepta spre cer. Un OM a plecat dintre noi şi ne-a lăsat îndureraţi
TOCI
În inimile noastre vei trăi mereu. Dumnezeu să te odihnească în pace.
Asociaţia „Al 6-lea jucător”

Bogdan BRYLYNSKI
Tudor Şt. POPA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu