marți, 9 septembrie 2008
9/11, scuza pentru Irak
Peste doua zile se implinesc sapte ani de la cea mai grea lovitura primita de America vreodata. Mai grea decat Pearl Harbour. Patru avioane au semanat panica pe intreg teritoriul Statelor Unite iar doua dintre ele au reusit sa doboare "Turnurile Gemene" World Trade Center, un adevarat simbol al Statelor Unite.
Tragedia a marcat intreaga comunitate internationala. Fotografii socante cu persoane ce se aruncau pe fereastra, pompieri ucisi sub daramaturi, au facut inconjurul lumii si au umplut de compasiune intreg globul. Insa nici in acest moment, dedesubturile intregii tragedii nu sunt dezvaluite. Atentatele din New York au devenit mana cereasca pentru conspirationisti. Feluriti cineasti si scriitori au devenit faimosi publicand propriile convingeri si teorii asupra intregii "afaceri" starnite in urma acestor atentate.
Cine ce a avut de castigat? Administratia prezidentiala americana pare marele castigator pe urma acestor atentate. Sperietoarea terorista a impulsionat investitiile militare din Statele Unite iar inarmarea excesiva a devenit o necesitate. Clar, producatorii de armament au punctat financiar decisiv pe urma tragediei din New York. Apoi, atentatele au oferit scuza necesara unui "razboi", daca il putem numi asa, impotriva terorismului mondial. Primul pas, invadarea Afganistanului si inlaturarea talibanilor de la conducerea tarii.
Disputa asupra practicilor islamiste va dura alti zeci de ani, fara o concluzie pertinenta. Clar, regimul de teroare impus de talibani in Afganistan este crud, inuman si stirbeste orice drepturi ale omului. Insa aseara am vazut un documentar pe National Geographic despre industria mondiala a drogurilor. In acest moment, Afganistanul livreaza 90% din totalul heroinei distribuite in lume si produce 120% din cererea totala. Totul dupa invadarea Afganistanului. Documentarul prezenta modul in care regimul taliban trata problema drogurilor. Cu multa violenta, cu masuri radicale, batai cu vergi sau maini taiate. Iar de teama, afganii au incetat cultivarea macului, transformarea lui in opiu si a opiului in heroina. Talibanii inlaturati, a disparut si frica, plantatiile au inceput sa reapara.
Iar cea mai mare piata de desfacere pentru heroina afgana nu este alta decat Statele Unite ale Americii. Ce grup de influenta american castiga pe urma drogurilor afgane nu stiu. Dar unii cu siguranta castiga.
Episodul II, Irak. Devine din ce in ce mai clar ca invazia Irakului este o facatura. Ca nu are nicio legatura cu armele de distrugere in masa. Cartea "The Way of the World" a semanat panica in serviciile secrete americane dupa ce a dezvaluit un intreg proces de manipulare atent orchestrat de Casa Alba prin CIA. Potrivit lui Ron Suskind, Casa Alba cunostea cu precizie situatia din Irak. Din informatii primite de la serviciile secrete britanice, americanii stiau ca Irakul nu are asemenea arme. Iar ca totul sa ia amploare si sa justifice o invazie, CIA s-a folosit de un membru al serviciilor secrete irakiene, arestat preventiv. Acesta a rescris o scrisoare catre CIA in care sublinia faptul ca Irakul l-a gazduit pe Mohammed Atta, principalul pirat al aerului implicat in atentatele de la 11 septembrie, si ca planurile de atac ar fi fost facute in Irak, cu sprijinul administratiei de la acel moment.
Nu in ultimul rand, Larry Silverstein, evreul care a cumparat WTC cu sase saptamani inaintea dezastrului, a castigat cateva miliarde de dolari de la companiile de asigurari in urma acestei tragedii. Si tot la capitolul castiguri colosale, sa amintim tarile arabe, care castiga sute de miliarde de dolari pe urma pretului petrolului, crescut in urma invaziilor ce au urmat atentatelor din New York.
Cine a pierdut? 3000 de persoane si-au pierdut viata intr-o singura zi. O lume intreaga a stat sub amenintarea terorii iar perceptiile globale au fost modificate. Islamismul a fost manjit cu noroi si acoperit in idei preconcepute. Lumea s-a schimbat radical din acel moment. Continuarea, om trai si om vedea...
Foto
la
09:24
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Îs două lucruri frumoase la America:
RăspundețiȘtergere1. Adevărul în general iese la iveală, chiar dacă îi incriminează pe cei mai importanţi oameni din stat.
2. Chiar dacă adevărul iese la iveală, de obicei nu se întâmplă nimic, pentru că americanii de rând îşi sunt autosuficienţi şi îi doare respectiv în cur de Afghanistan şi de Irak.
Desi multi au avut de castigat de pe urma atentatelor, mie mi se par prea multe teorii conspirationiste
RăspundețiȘtergereAcuma, teorii sau nu, conspirationiste sau nu, e clar ca lucrurile n-au stat tocmai cum au zis americanii la inceput. Iar analiza evenimentelor fara prea multe presupuneri, asa cum o prezinti tu, Bogdane, ridica cel putin niste sprincene intrebatoare... Foarte bine scris articolul. Si tocmai pentru ca "lipsesc" presupunerile gratuite..., nu ca le-am duce lipsa.
RăspundețiȘtergere@Adela : Chestia cu adevarurile si politicienii e cam la fel si in Romania, doar ca romanii sunt prea putin auto-suficienti ca sa le mai pese, ca au ei probleme mai mici, ce-i drept, dar mai imediate decat marile inselaciuni.
sa folosesti vieti omenesti si o tragedie internationala pentru foloase economice mi se pare cel mai josnic lucru pe care il poate face oricine, cu atat mai mult o administratie, oricare ar fi ea. nu stiu daca mafia italiana a omorat atatia oameni in toata istoria ei.
RăspundețiȘtergere