Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

luni, 20 octombrie 2008

Că bine zici, Tolo


Fără să fiu cel mai mare fan al lui, Tolontan mi se pare un jurnalist de o precizie bisturiană (dacă există cuvântul ăsta, dacă nu, DEX, here I come). Nu e genul jumătăţilor de măsură, al cuvintelor pe jumătate spuse. Dimpotrivă. Omul are opinii şi le exprimă pe cât de clar, pe atât de critic.
Astăzi a scris acest text

Şefii cluburilor cred că toată lumea se învîrte în acelaşi univers conspiraţionist
Incursiune în redacţia unui ziar de sport. În fiecare zi, sună zeci de conducători, arbitri şi jucători. Întotdeauna ca să precizeze, să riposteze sau să nege, aproape niciodată ca să spună “m-a amuzat chestia aia despre mine”.
Îi despart locuri în clasament. Culorile echipamentelor. Statutul. Dar îi uneşte o suspiciune teribilă. Mereu cred că e ceva sau cineva în spate. De cînd răsare soarele şi pînă apune, ei se învîrt într-o lume a combinaţiilor. Şi cînd se pune roşu la semafor e mîna cuiva!
“De fapt, voi scrieţi puţin din ceea ce se întîmplă. Lumea fotbalului e mult mai complicată decît vă imaginaţi. Pur şi simplu, ocultă”. Din acest motiv, preşedinţii caută în media resorturile în mijlocul cărora trăiesc.
De fapt, lucrurile sînt mult mai simple. Nici Gazeta, nici ProSport, nici gsptv sau sport.ro nu concurează în Liga 1 şi nu ţin cu o echipă sau alta. Sînt situaţii în care jurnaliştii greşesc, dar cei care duc erorile în teoria conspiraţiei sînt pradă imaginaţiei lor bogate. Şi lumii ameninţătoare în care trăiesc. Ei au făcut-o aşa. O lume în care mingea e, parcă, ultimul lucru important.

Editorialul său nu exprimă doar realitatea dintr-o redacţie a unui cotidian sportiv. Întreaga presă trăieşte sub aceste suspiciuni. Într-o Românie coruptă e imposibil ca ziariştii să nu fie şpăgari. Să nu trăiască din ciupeli, din "generozitatea" celor despre care scriu, nu? Cam asta e opinia generală. A fi ziarist e aproape sinonim cu a fi corupt, rotiţă într-un mecanism al intereselor pe care doar un presar le poate face publice. Şi cu toate astea, dovezile întârzie să apară. Şi despre mine s-a spus deseori că am luat şpagă. Bine, n-a zis nimeni "ai luat de la ăla atât". Şi mi se pare şi normal. Este foarte clar că o invenţie n-are cum să fie documentată, mai ales cu nume şi sume. Dar chiar dacă nimeni nu poate spune că am luat bani şi de la cine am luat bani, sunt corupt pentru că sunt ziarist. Cum zice Tolontan? "Cei care duc erorile în teoria conspiraţiei sunt pradă imaginaţiei lor bogate"? Nu ştiu de ce am citit bolnave în loc de bogate. Şase, paranoicilor, corupţia e după colţ.
Foto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu