marți, 28 octombrie 2008
Daţi-le peste bot
Veneam dimineaţă spre redacţie şi ascultam în maşină Europa FM. O declaraţie a unui lider sindical de la Cartel Alfa în legătură cu măririle salariale. Nu cele ale profesorilor, că alea sunt ca şi rezolvate. Cele care vor urma profesorilor, adică medicii şi funcţionarii publici. Băsescu spune de vreo două zile, peste tot, că e de acord şi va susţine creşterea salarială în funcţie de reformă şi performanţe. Adică, şi cei angajaţi în sistemul bugetar să fie recompensaţi ca şi în sistemul privat. În funcţie de realizări. Mă, zici că a aruncat buzduganul după ei. "Cum adică să fim noi plătiţi după performanţe?" zicea labagiul ăla de lider sindical. Cât de penibil şi de nesimţit poţi fi când spui aşa ceva? Sigur, frecatul mentei e cea mai bine plătită slujbă în România, dar să vi tu, pe post naţional de radio, şi să spui că nu ţi se pare normal să fi plătit în funcţie de performanţă este o expresie cât de clară este posibil a românismului care încă guvernează fiecare om plătit din bugetul statului.
Lucrezi într-o fabrică de chibrituri şi câştigi 500 de lei pe lună. Contra sumei respective, ciopleşti 10000 de chibrite pe zi. Pe care patronul le vinde cu 2000 de lei. Tu ai câştigat 25% din banii intraţi în buzunarul patronului. Nu ţi se pare normal să câştigi 1000 de lei doar în momentul în care produci 20000 de chibrite? Sincer, devine discriminatoriu acest fapt, comparând sistemul de stat cu cel privat. Adică ţara asta ajunge împărţită între cei care primesc majorări salariale doar dacă produc mai mult şi cei care le primesc din aer, doar ca să o belească la fel cum făceau şi când aveau 50% mai puţin la salariu. Ştiu că sunt salarii de toată jena în sistemul de stat. Că sunt tineri plătiţi cu 6-700 de lei pe lună care muncesc de cad în cap. Dar vă spun eu de ce se întâmplă aşa. Pentru că în toate instituţiile bugetare există dinozauri, unşi cu toate alifiile, care cunosc pe dinafară instituţia, care au salarii babane, de la 15-20 de mii de lei în sus, pentru că au sporuri de vechime şi grade date, şi care îi lasă pe cei tineri să îşi rupă coatele în timp ce ei o ard la cafele şi votci prin oraş. Deci ăştia nu merită nici un sfanţ în plus. Înapoi la muncă, javrelor.
Foto
la
11:41
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
mai pune la socoteala si faptul ca dinozaurii aia toti au firme. culmea, in domeniu!
RăspundețiȘtergerede pe care fac garla de bani. ai, ce draci am
RăspundețiȘtergererupe le capu'
RăspundețiȘtergereda i in gat pe care i shti
cica e unu' T....k de la I...M, etc etc etc etc
stiu ca o sa par politicianit, dar multumesc pentru acest articol.
RăspundețiȘtergere@anonim: oro si T lipsesc de acolo? io zic ca sunt altii si mai si decat el. e doar un pestisor, parerea mea.
RăspundețiȘtergere@razvan: dap, suna politicianist. si nu ai de ce sa imi multumesti. e o realitate, fara niciun fel de implicatii politice. vizeaza oamenii nu politicienii, si intre cele doua categorii exista o maaaaaaaare diferenta. nu te astepta ca manifestari de genul asta sa ajute cumva sagetii.
ma bag si eu!
RăspundețiȘtergereeu, gică contra - ca întotdeauna: treaba asta cu "perfomanţele" a la băsescu e aşa o vorbă-n vânt cum nu s-a mai pomenit. Pică minunat în context, ce-i drept, reluăm cuvintele cheie din campanie, noi cu performanţele, ei cu clientela apolitică, poate poate aducem pdl-ul la guvernare. Nu zic că nu-i nevoie de o salarizate conform performanţelor, DAR cine şi cum le va cuantifica? Pentru profesori, să zicem. Sau pentru pentru doamnele care stau la ghişeu. Sau pentru medici. Cine şi după ce criterii le judecă?
RăspundețiȘtergereŞcolile primesc bani după "performanţe", iar criteriile sunt promovabilitatea şi mediile de la BAC (cu precădere) ori teste naţionale, după caz. Ia să vezi tu câte mânăreli se fac aici...
Performanţe, da, zic şi eu. Dar vino cu o strategie închegată dacă vrei să faci un lucru. Nu cu o vorbă-n vânt.
daca lasam politicianismul la o parte, pentru ca e foarte clar ca exista in toate declaratiile, problema ramane una foarte simpla. romanul se teme de munca. din punctul meu de vedere e destul de simplu sa cuantifici rezultatele unei unitati de invatamant. ia, de exemplu, olimpiadele drept standard. ai avut 5 elevi la chimie pe tara, 3 la romana si 2 la mate, esti tare. cat despre mediile la BAC sau capacitate, alea provin tot din romanismul asta clasic. de ce sa muncesti pentru rezultate cand le poti maslui ca sa iti obtii eventualele foloase.
RăspundețiȘtergere