Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

joi, 23 octombrie 2008

Mari ofticoşi


Ui ce ofticoşi sunt elevii sibieni din ziua de azi. La Goga s-au montat camere de luat vederi. Şi de aici scandalul. "Suntem ca nişte infractori. Nu mai putem face nimic. Au angajat şi un gardian nou, mult mai exigent". Relatarea o găsiţi aici. Opinia mea, politicaly correct e următoarea

Cu siguranţă va ieşi scandal la Goga. Chiar dacă nu vor putea cârti în faţa profesorilor (sper că mai există o urmă de respect), elevii vor desfiinţa decizia conducerii liceului de a monta camere de supraveghere în şcoală pe forumuri, vor posta filmuleţe denigratoare şi vor bârfi liceul la toate colţurile. Vor apărea cu siguranţă discuţii despre comunism. Niciunul dintre elevii de la Goga n-au prins vreun ceas de comunism dar îi vor acuza pe profesori, directori, îngrijitori şi paznici de comunism, de parcă ar şi ce înseamnă. E o măsură drastică, sunt de acord. Dar nu e oare una normală? Eu văd dascălii din ziua de azi complet descumpăniţi. Sunt puşi în faţa unei emancipări pe care nu o mai pot controla. Batjocoriţi, ironizaţi, filmaţi cu telefoanele mobile, profesorii nu mai au demult la îndemână unelte coercitive. Nota la purtare nu mai sperie pe nimeni. Exmatriculatul e un erou printre ai săi. Şedinţa cu părinţii e doar o glumă bună. Eu sunt perfect de acord cu piciorul în prag pus la Goga. Uitaţi ce spune o elevă: „Parcă am fi la închisoare. Chiar nu mai putem face nimic”. Adică? La şcoală ar trebui să învăţaţi, nu să faceţi altceva.

Comentarii au început să apară rapid. Exact cum prevedeam. "Catrina e un cretin comunist", scrie unul dintre cititori, care sigur are o vastă experienţă în ce înseamnă traiul în comunism şi are idee ce înseamnă acest cuvânt.
Înţeleg frustrarea elevilor. Îmi aduc aminte că în liceu, generaţia mea a fost cam ultimul val de libertate. După noi s-au închis porţile. Iar testarea s-a făcut chiar când eram în clasa a 12-a. Metode s-au găsit rapid. Fie ţineam de vorbă paznicul şi o tuleam prin spate, fie săream gardul. Îmi aduc aminte că pe final de an şcolar, vroiam să sărbătorim "adio, liceu" şi am tras un şpriţ în curtea şcolii. Rugam trecătorii să ne cumpere vin şi le dădeam banii prin gard. N-a murit nimeni din asta. Şi nici n-am făcut scandal, nu ne-am hârâit cu profesorii. Ei cu ale lor, noi cu ale noastre, şi până la urmă ăsta a fost şi tot farmecul. Am mai luat-o în freză, a mai venit mama la şcoală, şi până la urmă a trecut. So, bat palma cu oricine că n-o să moară niciun elev din Goga după instalarea camerelor. Sunt curios ce spun Zafox şi restul liceenilor

14 comentarii:

  1. Generatie iesita de sub control .. altceva ce pot sa mai zic?
    Si noi ne ascundeam dupa colt ca sa fumam, iar in pauza mare era coada la intrat in PNT la o pipa dar no ... era totusi jenant sa fii chemat in consiliu sau sa ai vreo nota scazuta la purtare. Dar astora chiar nu cred ca le pasa.
    Si cand te gandesti ca vor mai si creste si ar trebui sa fie noua generatie de ... de ce oare?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiu. daca noi suntem generatia de sacrificiu, bag seama ca ei vor fi generatia de party

    RăspundețiȘtergere
  3. no lasă bog, că nici tu nu ai prea ocolit "party"-ul în anii tăi de licean... :P

    Din punctul meu de vedere, ca fost elev la Goga, dar şi ca exponent al unei alte generaţii, cred că nu-s chiar atât de mulţi "goghişti" deranjaţi de treaba asta. Întotdeauna Goga a fost un liceu mai strict, din toate punctele de vedere. Cine intră acolo, ştie foarte bine asta. Sigur că 2-3 rebeli văd asta ca pe un atentat la libertatea lor, dar o să le treacă repede, ce dumnezeu, să se obişnuiască. Suntem urmăriţi pe stradă, în supermarketuri, în bănci, peste tot. Poţi chiuli şi poţi fuma în ciuda camerelor de supraveghere. No big deal.

    RăspundețiȘtergere
  4. si noi am avut camere in incinta liceului (C-tin Brancoveanu - BUC) in cls IX (acum a XII a)...le-au tinut o vreme...apoi le-au inchis si pa-la revedere
    acum sunt tablouri pe pereti:)))

    RăspundețiȘtergere
  5. apai io ce sa mai zic ca am prins vremuri comuniste: uniforme, ecusonul ala cu numar de kkt cusut pe umar, parul obligatoriu tuns scurt,poarta scolii incuiata, defilari, PTAP(sa vad mai stie cine ce-i asta?), ore de ateism, ce-a mai zis nea nicu la congres....si de asta tot fumam in curtea scolii si in wc-uri, tot asa trageam un cognac drobeta in spatele curtii unde se strangea fierul vechi, tot asa tzatzaleam cate o colega pe bancile de pe terenul de sport, tot asa ne duceam si ne pisam sub panourile cu realizarile comunismului de la etajul II si de asta n-am murit! e drept ca nu eram in goga ci in roth(medias)!
    #1

    RăspundețiȘtergere
  6. is foarte de acord ca am fost un party-man in perioada de liceu. cu toate scandalurile de rigoare. dar am acceptat sau cel putin, n-am contestat, masurile care se credeau de cuvinta la acel moment. n-am facut gat, scandal, filmulete denigratoare cu liceul meu. m-am fofilat pe cat am putut si atat. dar pana in ziua de astazi port respect profesorilor mei, chiar daca au inchis porti, au facut razii prin buzi sau mi-au ciufulit chica. nu vad termenul de comparatie intre vremurile de atunci si cele de acum.

    @larry, si la deva au incercat fel de fel de variante, unele au stat in picioare, altele au disparut in timp. banuiesc ca peste tot e asa.

    @bagatorul: ba, alea erau cu totul alte vremuri. alt liber aveai la tampenii. noi smangleam salam de sibiu de la hotelul deva si dupa ce bubuiam de satui ce eram il dadeam la caini. si la scoala faceam milioane de prostii. poate uneori eram mult mai degenerati decat pustimea de azi. dar stiu una si buna, respectul era respect.

    RăspundețiȘtergere
  7. auzi ca zafox si alti licieni =)). Ce urat suna.
    Pai, parerea mea e in felul urmator. Goga din totdeauna a fost mai drastic decat restul liceelor, si nu sunt surprinsa. Am prieteni care au terminat si sunt in goga si toti sustin ca generatiile vechi faceau prostii cu cap, niciodata cum se intampla acum. Deci camerele alea nu au fost instalate acolo doar de dragul de a fi si ca-s elevii prea cuminti. Legat de goga, ma deranjeaza faza cu tunsul parului, in rest camerele ma amuza. Si consider ca s-a ajuns intr-o situatie critica daca a fost nevoie sa se apeleze la asemenea masuri. Si stau si mai uit la ce se intampla prin bruk. Brukul are la dispozitie cafeneaua proprie, fumuar, pot pleca si veni cand au ei chef, dar pentru asta este cel mai bun liceu german din tara, si nu cred ca am auzit de elevi exmatriculati pentru purtare, absente, fumat si alea alea.

    RăspundețiȘtergere
  8. acuma scuza exprimarea :D. cat despre faza cu tunsul parului, eu am avut plete de cand ma stiu. si pentru asta, n-a reusit sa ma tunda niciun prof. am avut nota scazuta la purtare iar unul dintre profi si-a jurat in barba ca ma tunde, cate un pic la fiecare ora. bag sama ca crestea mai mult decat reusea el sa smulga la tabla. :))

    RăspundețiȘtergere
  9. p.s. si n-am zis ALTI liceeni. si RESTUL liceenilor. ceea ce te face pe tine lider de trib, ceea ce reprezinta un compliment. astept o bere hahahahaha

    RăspundețiȘtergere
  10. mi, very idiot. postez comentarii de pe contul facut la intalnirea de 10 ani de la terminarea liceului. caut niste poze pentru o poveste cu amintiri de pe cand eram si io licean. ce viataaaaaaa.

    RăspundețiȘtergere
  11. ma si uitam cine e 'intalnirea' si de ce vorbeste ca si cand el ar fi autorul postului..

    RăspundețiȘtergere
  12. goga a fost si va fi tot timpul un liceu de fitzosi si impresari...de la profesori la elevi (no offence for everyone). Am auzit n faze la care elevii trebuiau sa participe la competitia cutare, festivalul cutare sau olimpiada nu stiu care pentru faima si numele liceului...bullshit!! acuma au si camere de luat vederi, inca un motiv pentru ambele tabere (profesori si elevi) sa se mandreasca cu inca o bucatica de indoctrinare

    RăspundețiȘtergere
  13. sunt si eu elev in acest liceu si nu sunt foarte fericit :/ prea mult comunist sau nu comunism prea multe reguli drastice care nu prea isi au rostul

    RăspundețiȘtergere
  14. de ce spui ca nu isi au rostul? atunci care a fost motivul pentru care le-au montat? nu tin partea nimanui, dar sunt curios care sunt motivele si care sunt repercusiunile.

    RăspundețiȘtergere