Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

luni, 17 noiembrie 2008

Conştiinţă colectivă

Suntem pe ultimul loc în Europa la donarea de organe. Şi nu cred că religia ne împiedică să dăm o mână de ajutor chiar şi după moarte. Într-o majoritate de oameni care ţin post iar când ies din casă lovesc un câine şi scuipă un cerşetor, religia rămâne doar ceva de faţadă. Eu cred că avem acest stigmat din indiferenţă. Poate e prea mult să aplicăm principiul cu capra vecinului, dar este clar că românii, în acest moment, nu mai au o conştiinţă colectivă. În afară de mitinguri pentru salarii, de la mineriade încoace, românii nu au mai avut nicio acţiune de grup. Şi atunci, rezultatul îl ştiţi cu toţii. S-a mai ieşit în stradă după un Champions League, sau după Campionatul Mondial din SUA, şi cam atât. Urmăream interesul acordat de americani alegerilor şi discursurile pe care le-a ţinut Barack Obama. Erau adunaţi sute de mii de oameni, pentru ceva în care credeau. Iar nouă ne lipseşte credinţa în om. Dezgustaţi de liderii ce apar la televizor ne-am închis în propriile colivii ignorând oamenii din jurul nostru. Pot să înţeleg că te deranjează gândul că vei fi secţionat în 25 de bucăţi, dar eşti mort. Ce mai contează ce se alege de ficatul sau de inima ta? A, probabil ne deranjează că nu mai suntem în viaţă ca să primim mulţumirile şi ploconelile. Probabil. Pe de altă parte, cum bine spunea un cetitor pe site-ul ziarului, nici eu nu am semnat vreo hârtie prin care mi-aş dona organele după moarte. La 28 de ani nu te prea gândeşti la asta :D. Aţi dona vreunul organe? Şi dacă aţi dona, aţi da chiar tot? Sau ăştia mai beţivi preferaţi să vă mândriţi cu ficatul pe lumea cealaltă la vreun drinking contest.

4 comentarii:

  1. sincer, nu ma mir ca nu avem constiinta colectiva. din pacate, nici romanii nu prea mai au constiinta. conducatorii nostri sunt absolut penibili, mincinosi si ignoranti, poate doar interesati de binele lor. Iar, noi, oamenii de rand, preferam sa ne vedem de ale noastre, ca oricum nu castigam nimic daca ne agitam. sistemul nu e bine pus la punct. De exemplu, am vrut sa donez 2%din Impozit la Smurd. A trebuit sa dau nu stiu cate telefoane pentru ca cineva sa imi puna si mie la dispozitie o declaratie din aia tip. site-ul celor de la finante nu mergea, clar. Apoi nu se gasea contul. Apoi stai la coada la finante. Am umblat aproape o zi.Nu m-am suparat, ca am facut o treaba buna.Dar, din pacate cam asa se intampla cand vrei sa faci fapte bune. Te lovesti de piedici.Da, as dona organe. Mai bine sa fie folosite de un om a carei viata poate continua sau se poate schimba daca pentru mine nu va mai fi scapare. As semna si o hartie pentru asta. Clar, nimeni nu isi doreste sa ajunga in ipostaza asta. Cel putin nu la varsta asta. Poate insa ar trebui sa ma gandesc si la un testament:)Sa vad cui incredintez cainele:)Asta e mai greu decat sa semnez hartia aia pentru donare de organe.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu as dona,daca o sa fie cazul sa se poate, de ce nu? Oricum nu am ganduri de inmormantari si altea alea...donez ce e de donat dupa care..incinerata.Cica acuma, daca pana mori nu semnezi o hartie cum ca da, sunt de acord, dupa ce mori te considera astia de acord si ti le iau. Acuma...sa vad si eu unde e hartia aia, sau trebuie sa imi rup picioarele cautand si sa imi racesc gura intreband vreo individa de la vreun ghiseu...as face si asta, zau daca nu, dar tot mi-ar ramane asa un gust amar...

    RăspundețiȘtergere
  3. hei! din cate stiu eu - tocmai m-am documentat la o d-ra doctoritza de la Smurd :)- se poate face o hartie la notar cum ca esti de acord cu donarea organelor, sau, daca nu o faci, cea mai apropiata ruda poate da cu batu' in locul tau daca doamne fer e cazu'. Eu as dona cu siguranta - da' sper sa o fac cat mai tarziu:))

    RăspundețiȘtergere
  4. @anonim: corect. pentru o fapta buna iti pierzi o zi intreaga. sunt convins ca sunt sute sau mii de oameni cu intentii dintre cele mai bune dar care nu au timpul necesar sa faca aceste fapte.
    @matzishor:incinerata? tu vrei sa fi hot si dupa moarte :)) ?
    @anonim: probabil de asta n-am facut-o nici eu pana acum (foaia cu incinerarea, obsedatilor) pentru ca nu ma gandesc la cele vesnice. desi, te pot pandi dupa colt

    RăspundețiȘtergere