Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

luni, 17 noiembrie 2008

Mi se ofileşte mâna

Voi ce faceţi? Vin alegerile şi, în mod normal, ar trebui să merg la vot. Dar nu mă pot îndemna să mă duc să votez. Nu am încredere în niciunul dintre candidaţii colegiului din care fac eu parte. Îi cunosc şi niciunul nu îmi inspiră nici cel mai mic dram de încredere. Am ajuns să regret votul listă. Atunci puteam vota o idee, o doctrină, o concepţie, chiar dacă încrederea în oamenii de partid era egală cu cea de acum. În acest moment, cât se sincer se poate, eu nu mă duc la vot. Şi dacă nu m-ar roade remuşcări civice, aş fi foarte împăcat cu decizia mea. Pe de altă parte, îmi dau seama că nu e o soluţie. Nu mă duc eu, se va duce tot sibianul cu +- informaţii la îndemână, care nu îi cunoaşte, şi va vota la întâmplare. Ce-i va trece lui prin cap în momentul respectiv. Votul meu ar putea contrabalansa, într-o oarecare măsură, votul în necunoştinţă de cauză. Şi totuşi, nu pot să pun ştampila pe nicicare catindat. Mai putem discuta de spirit civic pe vot uninominal? Serios, asta e dilema mea, dacă trebuie să votez un om, nu mă lasă inima, pot să nu mă duc şi să rămân civicimente împăcat?

13 comentarii:

  1. Si eu sunt in aceeasi situatie. As vrea sa fie pe buletinul de vot o casuta in care sa scrie: NU AM CU CINE VOTA. Ma gandesc sa merg la vot dar sa-l anulez, punand stampile pe mai multi candidati.

    RăspundețiȘtergere
  2. ai dreptate, dar nu vad sensul sa ma duc ca sa anulez un vot. practic, votul meu nu exista decat la numaratoarea privind prezenta la vot. nu influenteaza deloc alegerea unui candidat, deci nu-si are sensul. practic, ramai doar cu multumirea de sine ca ai fost la vot.

    RăspundețiȘtergere
  3. ari, civic cat de multumit esti daca te duci si-ti anulezi votul? bine, votul tau nu va mai fi dat la oricare dintre candidat (alea neinregistrate impartindu-se automat intre candidati) dar e exact acelasi lucru. te simti mai bine stiind ca ti-ai pierdut timpul, ca ai cheltuit bani mergand pana acolo, ca i-ai urmarit ore intregi in emisiuni sa vezi care-i mai bun, ca ai pierdut atata timp discutand cu prietenii despre care e mai bun? de asta te simti mai bine?

    RăspundețiȘtergere
  4. Oamenii sunt supuşi greşelilor şi judecăţilor subiective. Niciodată nu vom fi suficient de mulţumiţi de cineva - un candidat - încât să ne îndemne la vot, să mergem cu plăcere sau din convingere. Sau cel puţin nu cred asta. Ca atare, îmi schimb optica şi mă gândesc care e mai puţin rău. Care va greşi mai puţin, care se va gândi mai puţin la el, care va promova mai puţin ura şi dezbinarea.

    M-am gândit dacă ar candida mama, oare aş alege-o? I-am găsit şi ei destule defecte, printre care şi ăla că face prăjituri mult prea bune ca s-o las să plece în Parlament :P

    Nu vom găsi niciodată candidatul perfect.

    Luând asta în considerare, va însemna că nu vom vota niciodată?

    RăspundețiȘtergere
  5. De parca mai conteaza cu cine votam, regulile jocului sunt foarte clare si intodeauna se respecta, la acest nivel, asa incat, eu am impresia ca mergem la vot numai pentru a face prezenta. Probabil sunt putin pesimist, dar la ce oameni candideaza, nu cred ca se pune altfel problema

    RăspundețiȘtergere
  6. @tudor: da, probabil ca te simti mai implicat in viata sociala, politica, a tarii din care faci parte. ajungi sa ai o apartenenta la o masa, cea a votantilor.
    @ade: acu patru ani am ajuns la 8 sara in Sibiu si am taiat-o in gara, ca sa votez. ca pe atunci n-aveam buletin de sighie si votam cu drojdierii si navetistii in bodega din gara. in concluzie, sunt si oameni in care cred si pe care i-as vota. chiar daca apoi dezamagesc. dar de data asta chiar nu am de unde alege.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca merg la vot 10% din alegatori, alegerea lor o vom suporta, daca restul de 90% vom merge si vom pune un zero barat pe buletn, se va vedea ca nu suntem de acord cu nici un candidat!

    RăspundețiȘtergere
  8. corect. dar tot alegerea celor 10% o vom suporta, chiar daca punem zero barat pe buletin.

    RăspundețiȘtergere
  9. http://www.slideshare.net/mitrutstanoiu/buturuga-mica-presentation-756187/v1

    RăspundețiȘtergere
  10. nu spui nimic despre "buturuga mica"?

    RăspundețiȘtergere
  11. şi cu cine ai votat acum 4 ani? i-ai vota şi azi? sau ai votat aşa, o idee, mai la stânga mai la dreapta, că vine în întâmpinarea convingerilor tale? într-adevăr, e greu uninominalul ăsta..

    RăspundețiȘtergere