Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

miercuri, 9 iulie 2008

Cum de mâncăm noi... căcat


Îmi aduc aminte, când eram mic, că mâncarea avea gust. Cumpăram roşii zemoase, ardei dulci, pepeni galbeni parfumaţi şi zaharoşi, lubeniţe roşii cu inimi pe care ne băteam tot timpul, aşa de dulci erau. Ţi-era mai mare dragul să mânânci fructe şi legume, chit că erau pline de pământ. Mergeam dimineaţa la pescuit pe malul Mureşului şi intram prin piaţă, juleam un pepene şi-i lăsam 5 lei moşului în loc şi îl devoram până să ajungem să aruncăm undiţa în baltă. Cu amintirile am rămas.
Unde naiba sunt toate legumele astea bune, cu gust? Au dispărut aşa, din senin? În piaţă toate strălucesc. Nectarinele au un luciu zici că-s date cu lac, de frumoase ce sunt. Lubeniţele sunt mari şi grase, pe roşii poţi patina de netede ce sunt. Şi când le tai, zici că muşti din sulul de hârtie igienică. E cam acelaşi gust.
Plec cu toată povestea de la un articol scris de Jeanina, colega mea, în Sibiu Standard. Un sibian n-a mai rezistat să muşte din hârtia igienică şi s-a dus la OPC, să reclame vânzătorii de pepeni care vând lubeniţe aduse din Turcia dar le prezintă ca fiind de Dăbuleni, raiul pepenilor pe pământ. No, or auzit şi ţiganii de marketing. Că, vorba lui Pops. Nu contează adevărul, contează puterea de convingere. Şi aşa a aflat toată lumea ce se ştia de o grămadă de vreme. Cum sunt eliminaţi producătorii locali, care vin cu roşii şi pepeni cultivaţi în grădină, de şmenarii care ştiu să facă bani din asta. Pepenii sunt aduşi din Turcia, trataţi cu dracu ştie ce substanţă care îi face să reziste mai mult. În concluzie, importator-exportatorii îşi permit să ţină pepenii în soare două-trei săptămâni în timp ce amărâţii din Oltenia îi aruncă după 5-7 zile. Timp în care comercianţii aşteaptă. Să se strice marfa altora ca să rămână singurii din piaţă. Başca faptul că mafia merge şi mai departe încât şmenarii au locuri chiar la intrare în timp ce produsele cu adevărat bune sunt ascunse undeva în fundul pieţei. Şi uite aşa, în loc să mâncăm noi roşii inimă de bou sau pepeni crescuţi în soare şi nu în incubator, mâncăm căcaturile aduse de alţii de prin ţări bananiere care exportă pe bandă rulantă nişte fructe şi legume crescute strict pentru profit.

7 comentarii:

  1. Sută la sută adevărat, dar prea îţi verşi năduful în ultima parte. Turcia nu-i o ţară bananieră şi nu-i vina ei că-i importăm noi producţia. Coace legume şi fructe pentru profit, dar exact asta face şi ţăranul român, chit că la scară infinit mai mică. Nu-i rău să produci pentru profit, e rău să nu ai alternativă pe piaţă, e rău că producătorul local moare şi e rău că în ţara asta minunată, cu verzi câmpii şi coame albe de munţi, unde poţi cultiva aproape orice, chiar şi banane, dacă te străduieşti un pic, nu există o strategie închegată care să le dea şanse producătorilor autohtoni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Le coace pentru profit in sensul ca face rabat de la calitate. Sunt crescute industrial. Normal ca si taranul roman le creste tot pentru profit, dar de aceiasi bani iti ofera un cu totul alt produs. Producatorul local moare exact din cauza importurilor pentru ca el nu produce industrial. Un hectar cultivat romaneste, cu rosii mari si zemoase produce jumatate din cat produce un hectar turcesc cultivat la profit. De ce pepenii din Turcia nu-s mai dulci decat cei din Oltenia, doar la ei este mai cald si mai insorit, au conditii mai bune de cultivat pepeni?

    RăspundețiȘtergere
  3. Păi e logic, brylu, dar nu e neapărat un lucru rău. Este, într-un fel, rău, pentru că produsul ăla îşi pierde calităţile sale naturale, dar pe de altă parte, suntem prea mulţi pe planeta asta ca să mai putem fi hrăniţi numai de producători independenţi. Este nevoie de producţie industrială, pentru că suntem prea multe guri. E tristul adevăr.

    RăspundețiȘtergere
  4. diana si-a cumparat intr-o zi de la alimentara o banana. era stricata pe dinauntru desi pe dinafara arata foarte bine. a dus-o inapoi, si-a ales alta. la fel. a intrebat-o pe vanzatoare ce se intampla, de ce sunt stricate si de unde va sti ca urmatoarea nu va fi la fel. raspunsul? sunt coapte in cuptor (cuptorul lor probabil, ptr ca le-au primit verzi din turcia).

    RăspundețiȘtergere
  5. sunt de acord cu producţia industriala dar nu in dauna celei locale. taranilor li se strica pepenii buni in timp ce porcariile sunt vandute pentru ca rezista in timp, fiind tratate cu te miri ce substante. pe mine ma deranjeaza faptul ca importul excesiv distruge orice fel de sansa a producatorilor locali de a rezista pe piata. pentru ca joaca cinstit, mor cu marfa de gat.

    RăspundețiȘtergere
  6. sa stii ca sunt tot mai putin tarani care isi cresc produsele natural. tocmai ptr ca sunt obligati de competitie. si taranii aia care cresc pepeni pe campuri in baragan au invatat si ei sa le forteze coacerea si sa le inverzeasca coaja intocmai ca aia din turcia. pentru ca exista in magazine produse chimice care fac asta si pentru ca sunt emisiuni la tv si ptr ca lumea vorbeste... daca vrei un produs natural trebuie sa ti-l cresti tu la tine in gradina... si o sa vezi ca nici asa nu o sa mearga, pentru ca tot va trebui sa-l stropesti de 8 ori ca sa nu se strice si sa-i pui nu stiu ce ingrasamant. si aici de vina poate este soarele prea daunator sau lipsa ploii sau.. te miri ce. deci e un cerc vicios din care nu cred ca putem scapa prea usor.

    RăspundețiȘtergere
  7. trajnile-ar sa le trajneasca de cercuri vicioase ca in orice-am face, tot in cerc ne invartim.

    RăspundețiȘtergere