Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

vineri, 4 iulie 2008

Excursion la Zoo

Pe la 16 ani, parca, am fost impreuna cu niste prieteni din Luxemburg la gradina Zoologica din Amneville, in nordul Frantei. De-a dreptul impresionanta. Imensa, bine structurata, loc cacalau maria ta pentru fiecare animal in parte. Hipopoptamul avea un lac cat jumatate din lacul de la Dumbrava. In Budapesta am tinut musai sa vaz si io Gradina Zoologica, despre care ungurii se lauda ca ar avea cea mai mare colectie de animale din centrul si estul Europei. Singura mea dezamagire... gorilele nu erau acasa. In rest, chiar am vazut de toate.
La intrare, o gradina speciala plina cu fluturi. Intrai printr-un labirint de draperii negre si grele care tineau inauntru fluturii care ar fi vrut sa evadeze.

De la fluturasi ajungeai la sectiunea domestice. Ceva normal pentru noi insa deosebit pentru straini. N-am crezut ca voi vedea vreodata intr-o gradina zoologica gaini, rate, oi, porci, cai, caini si capre. Si plin de lume sa le vada. Foarte tare chestie... la caprite puteai intra, singur sau cu copilul, sa te joci cu iedutii. Era plin de pustanachi pe acolo. Si, evident, Simo.

De la animaloasele de casa, la sectiunea acvatica. Pesti de toate felurile, crocodili, tot tacamul de scufundatoare. Iar acvariile erau construite atat de intelighent incat toata lumina se raspandea prin apa. Ti-era mai mare dragul sa te uiti la pesti. Daca stiti filmul Deuce Bigalow: Male Gigolo, o sa recunoasteti pestocul de mai jos.

Iar de la pesti la gandaci. Bleac. Niste tuneluri intortocheata, fara lumina naturala, plin de miriapode, scorpioni si chiar gandaci de bucatarie. Am iesit la lumina cu pielea gaina. Trazneasca-i. De acolo intri intr-un vivariu gigant. O combinatie de gradina zoologica si gradina botanica, pe doua nivele. La parter, unde nu puteai sa intri, si mai tarziu am si vazut de ce, tot felul de pasari si reptile. E, doi crocodili... mare scofala. Si uite asa, plimbandu-ma eu linistit la etaj, uitandu-ma la pozele care le-am facut ajung la un moment dat intr-un loc, ba frate. Putea de iti muta nasul din loc. Nici la vulpi in Dumbrava nu miroase asa. Ridic ochii plini de lacrimi usturatoare, la 20 de centimetri de mine un ditai liliac. De fapt ditai 20 de lilieci care dormeau si probabil se beseau, ca altfel nu inteleg mirosul. Io ca io, da sa vedeti ce-or racnit fetele cand le-am aratat. Trajneasca-i si pe aia.

Scapati de scarbosenii ne-am dus sa vedem animalele mari. La pasari, mirare. Domnisoara (sau domnul) de mai jos

impartea cabina cu... EL (sau ea)

Frau liber imaginatiei, spuneti voi la ce se gandea. Fac pariu ca si-o imagina ca in desenele animate, rotindu-se perpelita deasupra unui foc. Gradina, exceptionala. Loc din plin pentru animale, conditii foarte bune, hrana din belsug. Chiar am prins momentul in care hraneau maimutele si elefantii. Roabe intregi de mancare. Singurul loc in care m-am cam intristat a fost la ursul polar. Avea si el loc har domnului. Avea un munte de calcar construit special pentru el, cu vreo trei pesteri probabil racoroase si un lac suficient de mare. Dar se topea de cald saracul.

Turul se incheie super exotic, cu o calatorie prin Africa. Girafe, maimute de 50 de feluri, elefanti, crocodili si chiar o familie de rinoceri. Si ce mi-a placut enorm de mult, panourile de informare. Bine, n-am inteles nimic ca erau numa in limba nemteletek, dar din pozele extrem de sugestive am inteles ca transmiteau mesaje ecologiste gen protejati elefantii, rinocerii, etc. Poze destul de shocking, cu rinoceri cu coarne smulse si elefanti impuscati de braconieri. Dur, dar perfect real.



Daca ajungeti cumva prin Budapesta nu sariti gradina. Doua-trei ore merita rupte. Mai jos si alte atractii.



5 comentarii:

  1. mdah, se pare ca ungurii se bat pe burta cu Schonbrunnu din Viena...

    acuma daca zic ceva de zoo baneasa cad in derizoriu, nu?...

    RăspundețiȘtergere
  2. e, daca zici de mistretul de la zoo baneasa o sa zica lumea ca esti un hippie cu reminiscente... se accepta si baneasa

    RăspundețiȘtergere
  3. sa le fi vazut cum inveleau ciocolata. :)))))))

    RăspundețiȘtergere